Najlepsze marki w jednym miejscu!
Oferujemy w stałej sprzedaży profesjonalne urządzenia czyszczące od myjek wysokociśnieniowych, przez odkurzacze specjalistyczne, urządzenia jednotarczowe, na zamiatarkach i zmywarkach do posadzek kończąc. W sprzedaży posiadamy m.in. również części serwisowe i akcesoria, a także profesjonalną chemię i sprzęt ręczny.
Chemia
Płyn do szybkiej dezynfekcji bez spłukiwania
Produkt o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym, drożdżakobójczym i wirusobójczym. Przeznaczony do dezynfekcji wszelkich powierzchni i przedmiotów. Dopuszczony do stosowania w miejscach publicznych, przemyśle spożywczym, w miejscach przechowywania żywności, handlu oraz gastronomii. Można stosować w saunach suchych i mokrych, basenach, SPA oraz w obszarze medycznym.
Właściwości:
- nie zostawia zapachów oraz smaków na powierzchni
- nie wymaga spłukiwania
- bardzo szybko reaguje i odparowywuje w naturalny sposób
- zawiera etanol 80g/100g
- przeznaczony wyłącznie do użytku profesjonalnego
Sposób użycia:
Przed dezynfekcją należy umyć powierzchnie.
Spryskiwanie:
Równomiernie spryskać do całkowitego zwilżenia i pozostawić do wyschnięcia.
Czas kontaktu: 30 sekund, działanie bójcze wobec grzybów drożdżopodobnych zgodnie z normą EN 1650, stężenie produktu 80%.
Czas kontaktu: 3 minuty, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 13697, stężenie produktu 100%.
Czas kontaktu: 30 sekund, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 1276, stężenie produktu 80%.
Czas kontaktu: 1 minuta, działanie wirusobójcze zgodnie z normą EN 14476 przeciwko wirusowi polio typ1 i adeno typ 5 oraz mysiemu norowirusowi, stężenie produktu 100%.
Obszar medyczny:
Czas kontaktu: 5 minut, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 14561, stężenie produktu 80%. Czas kontaktu: 15 minut, działanie grzybobójcze zgodnie z normą EN 14562, stężenie produktu 80% oraz 100%.
Alco Cid A może być również używany do szybkiej dezynfekcji w celu utrzymania dobrego poziomu higieny przed ponownym uruchomieniem produkcji.
Wartość pH: 6,5
Środek do dezynfekcji podłóg, ścian i urządzeń na bazie kwasu mlekowego bez konieczności spłukiwania
Preparat do zastosowania pośredniego w przemyśle spożywczym. Można go stosować w kuchniach przemysłowych i gastronomii oraz dezynfekować nim noże produkcyjne na linii uboju i rozbioru w trakcie produkcji. Wykazuje działanie biobójcze w stosunku do: Campylobacter jejuni, E.coli O157:H7, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus hirae.
Sposób użycia:
Dezynfekcja podłóg, ścian i urządzeń - dokładnie umyć powierzchnie, następnie nanieść roztwór 10% w formie oprysku. Czas kontaktu 2 minuty. Nie spłukiwać.
Dezynfekcja noży w trakcie uboju w rzeźni - przeprowadzić płukanie wstępne.
- szybka dezynfekcja 30-sekundowa - zanurzyć nóż w 15% roztworze
- standardowa dezynfekcja 2-minutowa - zanurzyć nóż w 8% roztworze
Spłukiwanie nie jest wymagane.
Wartość pH: 2
Kwaśny środek do mycia pianowego w przemyśle spożywczym
Produkt myjący przeznaczony do usuwania osadów pochodzenia białkowego, mineralnego. Może być stosowany w dowolnym urządzeniu wytwarzającym pianę, usuwa kamień w silnie zanieczyszczonych powierzchniach, sprzętach oraz liniach produkcyjnych.
Sposób użycia:
Zalecane stężenie 1-5%
Zalecany czas kontaktu 10 min.
Po użyciu spłukać czystą wodą.
Silnie alkaiczny, nie pieniący się środek do mycia instalacji CIP, pojemników w myjniach tunelowych
Silnie zasadowy środek czyszczący. Stosowany w różnych działach przemysłu spożywczego.
Właściwości:
- zawiera wodorotlenek potasu, wodorotlenek sodu, związki nawilżające, inhibitory korozji, związki sekwestrujące
- bardzo dobrze myje systemy CIP, doskonale sprawdza się w mleczarstwie, browarnictwie, produkcji napojów, myje osady z tłuszczu i białka
Sposób użycia:
Systemy CIP: najpierw przepłukać wodą przed myciem, stosować w stężeniu ok. 2% przez 10-20 minut (temperatura wody 50-60 °C).
Myjnie tunelowe pojemników: stężenie 0,5-1%, czas kontaktu - zgodnie z programem mycia, temperatura wody 45-60 °C.
Wartość pH: 12,2
Niepieniący się środek do mycia i dezynfekcji bez chloru
Płynny, alkaiczny produkt przeznaczony do mycia instalacji CIP, sprzętu, pojemników, skrzynek. Można stosować w myjkach automatycznych, przemyśle spożywczym.
Właściwości:
- zawiera wodorotlenek sodu, wodorotlenek potasu, fosfonian, inhibitory korozji i związki zwilżające
- nadaje się do ręcznego lub mechanicznego mycia posadzek
- nie posiada chloru - nie stosować do aluminium i materiałów wrażliwych na zasady
- stosowany w przemyśle mleczarskim, browarnictwie, produkcji napojów
Sposób użycia:
Systemy CIP - przed myciem przepłukać instalację wodą. Wprowadzić roztwór środka w stężeniu 0,5-2% w temperaturze 50-60°C. Czas kontaktu z powierzchnią 10-20 minut. Na koniec wypłukać czystą wodą.
Mycie sprzętów (np. mieszalniki do mięsa) - przed myciem przepłukać instalację wodą. Wprowadzić roztwór środka w stężeniu 1-2% (woda letnia). Uruchomić mieszalnik na 30 minut. Na koniec wypłukać czystą wodą.
Alkaiczny preparat o właściwościach myjących, odtłuszczających i dezynfekujących
Przeznaczony do dezynfekcji powierzchni, przedmiotów i urządzeń. Może być stosowany w gabinetach lekarskich, kosmetycznych oraz na powierzchniach kontaktujących się z żywnością. Ma zastosowanie we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego.
Właściwości:
- doskonałe właściwości czyszczące i odtłuszczające
- jest przyjazny dla środowiska
- odpowiedni do mycia ręcznego oraz pianowego
- biodegradowalny
Sposób użycia:
Mycie ręczne - roztwór 0,2-1% w zależności od stopnia zabrudzenia, po użyciu dokładnie spłukać
Mycie pianowe - roztwór 1-5% w zależności od stopnia zabrudzenia, po użyciu dokładnie spłukać
Wartość pH: 11
Kwaśny produkt do pianowego mycia w przemyśle spożywczym
Płynny, kwaśny, pieniący się produkt myjący przeznaczony do usuwania osadów pochodzenia białkowego, mineralnego. Może być stosowany w dowolnym urządzeniu wytwarzającym pianę.
Właściwości:
- bardzo dobre właściwości odkamieniające, oddrdzewiające i nawilżające w stosunku do bardzo zanieczyszczonych powierzchni, sprzętu i linii produkcyjnych
- może być stosowany w dowolnym urządzeniu spieniającym (centralny system mycia, wytwornica piany, lanca lub pistolet pianotwórczy
- jest oparty na kwasie fosforowym i cytrynowym (usuwa złogi mineralne, takie jak kamień, żelazo, wapń i białka
- przywraca blask zaplamionym powierzchniom
Sposób użycia:
Stężenie w zależności od stopnia zabrudzenia 1-5%
Czas kontaktu z powierzchnią minimum 10 minut
Po użyciu spłukać obficie wodą
Wartość pH: 2,2
Preparat dezynfekujący przeznaczony do zamkniętych obiegów wody na bazie kwasu nadoctowego
Do dezynfekcji cystern, środków transportu i obiegów zamkniętych CIP, do dezynfekcji natryskowej, w zakładach przetwórstwa spożywczego (mleczarstwo, produkcja napojów).
Właściwości:
- kwaśny, nie pianowy
- szerokie spektrum działania (wirusy, bakterie, pleśnie, grzyby)
- silny utleniacz
- przeznaczony do dezynfekcji na bazie 15% kwasu octowego (przemysł spożywczy)
Sposób użycia:
Dokładnie oczyścić powierzchnię. Spryskać środkiem w stężeniu 0,05%-0,01%. Czas kontaktu 10-15 minut. Następnie spłukać powierzchnię czystą wodą.
Wartość pH: 3
Mydło dezynfekujące w płynie do higienicznego mycia rąk na bazie czwartorzędowych związków amoniowych.
Posiada bardzo dobre właściwości biobójcze a jednocześnie jest delikatne dla rąk. Nie powoduje wysuszenia i alergii skóry.
Właściwości:
- nie zawiera substancji drażniących
- nie zawiera olejków zapachowych i barwników
- produkt odpowiedni dla przemysłu spożywczego i gastronomii
- środek gotowy do użycia
- posiada pozwolenie wydane przez Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
- substancja aktywna chlorek dedecylodimetyloamonium
Sposób użycia:
Nanieść na suche dłonie ok. 3ml mydła, wcierać przez ok. 30 sekund. Spłukać wodą.
Silny, uniwersalny środek myjący o przyjemnym zapachu do każdego rodzaju powierzchni
Ma doskonałe właściwości odtłuszczające ze względu na zasadowe pH.
Właściwości:
- czyści szybko, nie zostawia smug i zarysowań
- nabłyszcza myte powierzchnie
- pozostawia przyjemny zapach
- usuwa tłuszcze, dym, kurz, smołę, atrament, klej po naklejkach itp.
- doskonale działa na podłogach, plastiku, PCV, drewnie, lodówkach, wannach, oknach, stali nierdzewnej
Sposób użycia:
Stosować w stężeniu 20-100% w zależności od stopnia zabrudzenia w dowolnej temperaturze (mycie ręczne, lub oprysk). Czas kontaktu 5-10 minut, następnie wytrzeć ściereczką lub spłukać wodą (w razie konieczności).
Wartość pH: 11
Kwaśny produkt do mycia i dezynfekcji urządzeń udojowych i schładzających mleko
Usuwa kamień mleczny, żelazo i białka. Przeznaczony również do mycia systemów CID. Zawiera inhibitory piany. Skuteczny w drobiarstwie, mleczarstw
Właściwości:
- zawiera kwas fosforowy i kwas siarkowy w bezpiecznym stężeniu skutecznie usuwa wapń i pozostałości mleka
- nie zawiera krzemianów
- powyżej 35°C nie tworzy piany
- zawiera inhibitory korozji
Sposób użycia:
Przed czyszczeniem przepłukać letnią wodą. Środek wprowadzić do obiegu w stężeniu 0,5%, pozostawić na 10-15 minut w temperaturze 50-70°C. Po użyciu spłukać wodą zdatną do picia.
Wartość pH: 2
Uniwersalny niepieniący preparat czyszczący do mycia instalacji udojowych i w systemach CIP
Ma zastosowanie w różnych działach przemysłu spożywczego, np. w mleczarstwie, browarnictwie, drobiarstwie, produkcji napojów. Może być też wykorzystywany w myciu pojemników w automatycznych myjkach tunelowych i komorowych
Właściwości:
- ma doskonałe właściwości dezynfekujące (podchloryn sodu)
- biodegradowalny w 90%
- bardzo dobrze myje i dezynfekuje systemy CIP
- zawiera wodorotlenek potasu, podchloryn sodu, stabilizatory chloru, związki kompleksujące i inhibitory korozji
Sposób użycia:
Przeprowadzić wstępne płukanie zimną wodą. Stosować w stężeniu 0,25-1%. Można używać w każdym urządzeniu spieniającym. Czas kontaktu z podłożem 10-15 minut w temperaturze 50-60°C. Po użyciu spłukać obficie ciepłą lub zimną wodą.
Wartość pH: 12,5
Pieniący się środek do mycia i dezynfekcji wszystkich powierzchni
Produkt o właściwościach dezynfekujących do stosowania w przemyśle spożywczym i gastronomii. Może być używany do mycia drobnego sprzętu (naczyń, lad chłodniczych, blatów, lodówek, stołów, wag elektronicznych, maszyn pakujących, itp.) oraz do ścian czy posadzek.
Właściwości:
- do stosowania poprzez ręczne nakładanie, spryskiwanie, zanurzanie
- nadaje się do powierzchni mających kontakt z żywnością (stoły, blaty w zakładach przetwórstwa spożywczego, sklepach spożywczych, maszyn pakujących, itp.)
- ma działanie baketriobójcze
Sposób użycia:
Stężenie robocze 5% w ciepłej lub letniej wodzie. Minimalny czas kontaktu z powierzchnią 5 minut (działanie bakteriobójcze). Do mycia powierzchni stosować stężenie 0,5-4%.
Wartość pH: 7,5
Gotowy do użycia żel do higienicznej dezynfekcji rąk
Produkt ma działanie bakteriobójcze, drożdżakobójcze, wirusobójcze i biobójcze wobec prątków Mycobacterium terrae i Mycobacterium bovis. Może być stosowany w obszarze medycznym.
Właściwości:
- gotowy do użycia produkt
- zawiera związki zmiękczające, nawilżające, które chronią skórę nawet przy częstym użyciu
- zawiera substancje czynne zgodnie z rozporządzeniem 528/2012: etanol 85g/100g
Sposób użycia:
Stosować w postaci nierozcieńczonej na czyste i suche dłonie (lub przedramiona). Umyć ręce wodą z mydłem, spłukać i osuszyć. Nanieść na dłonie 3ml żelu. Wcierać intensywnie przez 30 sekund.
Wartość pH: 7
Uniwersalny niepieniący preparat czyszczący do mycia instalacji udojowych i w systemach CIP
Ma zastosowanie w różnych działach przemysłu spożywczego, np. w mleczarstwie, browarnictwie, drobiarstwie, produkcji napojów. Może być też wykorzystywany w myciu pojemników w automatycznych myjkach tunelowych i komorowych
Właściwości:
- ma doskonałe właściwości dezynfekujące (podchloryn sodu)
- biodegradowalny w 90%
- bardzo dobrze myje i dezynfekuje systemy CIP
- zawiera wodorotlenek potasu, podchloryn sodu, stabilizatory chloru, związki kompleksujące i inhibitory korozji
Sposób użycia:
Przeprowadzić wstępne płukanie zimną wodą. Stosować w stężeniu 0,25-1%. Można używać w każdym urządzeniu spieniającym. Czas kontaktu z podłożem 10-15 minut w temperaturze 50-60°C. Po użyciu spłukać obficie ciepłą lub zimną wodą.
Wartość pH: 12,5
Profesjonalny środek dezynfekujący przeznaczony do mycia wszystkich powierzchni
Myje i dezynfekuje, a dzięki swojej silnie skoncentrowanej recepturze usuwa również grzyby i bakterie. Nie pozostawia smug czy zacieków. Może być stosowany na powierzchniach mających kontakt z żywnością. Sprawdzi się w przypadku konserwacji sprzętu gastronomicznego.
Sposób użycia:
Stosować w roztworze 0,5-2%. Rozpylać pod niewielkim ciśnieniem lub poprzez zanurzenie. Spłukać obficie wodą zdatną do picia.
Stężenie bakteriobójcze 0,5%. Czas kontaktu minimum 5 minut.
Stężenie grzybobójcze 2%. Czas kontaktu minimum 15 minut.
Wartość pH: 10,5
Preparat myjący do silnych zabrudzeń w budynkach inwentarskich
Działa skutecznie w bardzo niskim stężeniu (1%) i jest bezpieczny dla mytych powierzchni. Organiczny środek do czyszczenia stali. Rozpuszcza osady mineralne. Gęsta i lepka piana ma bardzo wysoką zdolność wnikania w największy brud. Ma zastosowanie na powierzchnie kadmowane, stal nierdzewną, miedź, tworzywa sztuczne, kotły parowe i na gorącą wodę, wierze chłodnicze, chłodnice, sterylizatory żywności.
Właściwości:
- rozpuszcza, uwalnia osady mineralne
- poprawia i maksymalizuje sprawność wymienników ciepła
- usuwa kamień kotłowy
- całkowicie rozpuszcza się w wodzie
- niekorozyjny
Sposób użycia:
Stężenie 0,5-2% roztworu. Nakładać przy użyciu zwykłego sprzętu do oprysku lub do pianowania. Czas kontaktu 10-60 min. w zależności od stopnia zabrudzenia. Na koniec spłukać wodą.
Środek do ręcznego mycia naczyń
Właściwości:
- oparty na anionowych związkach powierzchniowo czynnych
- działa odtłuszczająco, nie zostawia zacieków, smug oraz innych osadów na naczyniach
- oprócz naczyń, może być stosowany do mycia drobnego sprzętu, pojemników i koszy
Sposób użycia:
Stosować w stężeniu od 0,2% w dowolnej temperaturze wody.
Wartość pH: 8,7
Płyn do szybkiej dezynfekcji bez spłukiwania
Produkt o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym, drożdżakobójczym i wirusobójczym. Przeznaczony do dezynfekcji wszelkich powierzchni i przedmiotów. Dopuszczony do stosowania w miejscach publicznych, przemyśle spożywczym, w miejscach przechowywania żywności, handlu oraz gastronomii. Można stosować w saunach suchych i mokrych, basenach, SPA oraz w obszarze medycznym.
Właściwości:
- nie zostawia zapachów oraz smaków na powierzchni
- nie wymaga spłukiwania
- bardzo szybko reaguje i odparowywuje w naturalny sposób
- zawiera etanol 80g/100g
- przeznaczony wyłącznie do użytku profesjonalnego
Sposób użycia:
Przed dezynfekcją należy umyć powierzchnie.
Spryskiwanie:
Równomiernie spryskać do całkowitego zwilżenia i pozostawić do wyschnięcia.
Czas kontaktu: 30 sekund, działanie bójcze wobec grzybów drożdżopodobnych zgodnie z normą EN 1650, stężenie produktu 80%.
Czas kontaktu: 3 minuty, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 13697, stężenie produktu 100%.
Czas kontaktu: 30 sekund, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 1276, stężenie produktu 80%.
Czas kontaktu: 1 minuta, działanie wirusobójcze zgodnie z normą EN 14476 przeciwko wirusowi polio typ1 i adeno typ 5 oraz mysiemu norowirusowi, stężenie produktu 100%.
Obszar medyczny:
Czas kontaktu: 5 minut, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 14561, stężenie produktu 80%. Czas kontaktu: 15 minut, działanie grzybobójcze zgodnie z normą EN 14562, stężenie produktu 80% oraz 100%.
Alco Cid A może być również używany do szybkiej dezynfekcji w celu utrzymania dobrego poziomu higieny przed ponownym uruchomieniem produkcji.
Wartość pH: 6,5
Kwaśny produkt do mycia i dezynfekcji urządzeń udojowych i schładzających mleko
Usuwa kamień mleczny, żelazo i białka. Przeznaczony również do mycia systemów CID. Zawiera inhibitory piany. Skuteczny w drobiarstwie, mleczarstw
Właściwości:
- zawiera kwas fosforowy i kwas siarkowy w bezpiecznym stężeniu skutecznie usuwa wapń i pozostałości mleka
- nie zawiera krzemianów
- powyżej 35°C nie tworzy piany
- zawiera inhibitory korozji
Sposób użycia:
Przed czyszczeniem przepłukać letnią wodą. Środek wprowadzić do obiegu w stężeniu 0,5%, pozostawić na 10-15 minut w temperaturze 50-70°C. Po użyciu spłukać wodą zdatną do picia.
Wartość pH: 2
Silnie skoncentrowana aktywna piana do mycia mocno zabrudzonych powierzchni
Środek o szerokim zakresie zastosowania. Może być stosowany do usuwania zabrudzeń z sadzy, tłuszczu, cukrów itp. Myje maszyny budowlane, przypalone powierzchnie, komory, kije i wózki wędzarnicze, piece, blachy, wózki piekarnicze, frytkownice, ruszty, smażalniki przemysłowe, twarde posadzki przemysłowe i warsztatowe.
Właściwości:
- zawiera mieszaninę wodorotlenku sodu i wodorotlenku potasu
- może być stosowany w dowolnym urządzeniu spieniającym (centralny system mycia, wytwornica piany, lanca lub pistolet pianotwórczy), a także do ręcznego mycia drobnego sprzętu
- usuwa zapieczony tłuszcz, osady z dymu, smoły wędzarniczej, cukrów
Sposób użycia:
Mycie ręczne i pod wysokim ciśnieniem, stężenie 2-5%
Mycie systemu CIP 1-2%
Czas kontaktu z powierzchnią w zależności od stopnia zabrudzenia 10-20 minut. Temperatura stosowania 20-60°C. Spłukać ciepłą lub zimną wodą.
Wartość pH: 12,5
Płyn do szybkiej dezynfekcji bez spłukiwania
Produkt o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym, drożdżakobójczym i wirusobójczym. Przeznaczony do dezynfekcji wszelkich powierzchni i przedmiotów. Dopuszczony do stosowania w miejscach publicznych, przemyśle spożywczym, w miejscach przechowywania żywności, handlu oraz gastronomii. Można stosować w saunach suchych i mokrych, basenach, SPA oraz w obszarze medycznym.
Właściwości:
- nie zostawia zapachów oraz smaków na powierzchni
- nie wymaga spłukiwania
- bardzo szybko reaguje i odparowywuje w naturalny sposób
- zawiera etanol 80g/100g
- przeznaczony wyłącznie do użytku profesjonalnego
Sposób użycia:
Przed dezynfekcją należy umyć powierzchnie.
Spryskiwanie:
Równomiernie spryskać do całkowitego zwilżenia i pozostawić do wyschnięcia.
Czas kontaktu: 30 sekund, działanie bójcze wobec grzybów drożdżopodobnych zgodnie z normą EN 1650, stężenie produktu 80%.
Czas kontaktu: 3 minuty, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 13697, stężenie produktu 100%.
Czas kontaktu: 30 sekund, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 1276, stężenie produktu 80%.
Czas kontaktu: 1 minuta, działanie wirusobójcze zgodnie z normą EN 14476 przeciwko wirusowi polio typ1 i adeno typ 5 oraz mysiemu norowirusowi, stężenie produktu 100%.
Obszar medyczny:
Czas kontaktu: 5 minut, działanie bakteriobójcze zgodnie z normą EN 14561, stężenie produktu 80%. Czas kontaktu: 15 minut, działanie grzybobójcze zgodnie z normą EN 14562, stężenie produktu 80% oraz 100%.
Alco Cid A może być również używany do szybkiej dezynfekcji w celu utrzymania dobrego poziomu higieny przed ponownym uruchomieniem produkcji.
Wartość pH: 6,5
Środek do ręcznego mycia naczyń
Właściwości:
- oparty na anionowych związkach powierzchniowo czynnych
- działa odtłuszczająco, nie zostawia zacieków, smug oraz innych osadów na naczyniach
- oprócz naczyń, może być stosowany do mycia drobnego sprzętu, pojemników i koszy
Sposób użycia:
Stosować w stężeniu od 0,2% w dowolnej temperaturze wody.
Wartość pH: 8,7
Płyn do higienicznej dezynfekcji rąk
Delikatny płyn dezynfekujący, pielęgnujący i chroniący skórę rąk. Szczególnie polecany w branży przemysłu spożywczego.
Właściwości:
- preparat oparty na izopropanolu, chlorheksydynie i środkach pielęgnujących skórę
- certyfikowany do użytku w szpitalach, punktach opieki medycznej, rolnictwie
- delikatny nawet przy intensywnym stosowaniu
- dzięki chlorheksydynie posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze
- zgodny z normami: EN1040, EN1500
- nie zawiera dodatków zapachowych
- może być stosowany w dowolnym systemie dozowania, nawet w śluzach higienicznych z fotokomórką
Sposób użycia:
Używać bez rozcieńczania
Wartość pH: 7